Pusat Pembangunan Komuniti

 • PENGENALAN

  Pusat Pembangunan Komuniti (PPK) telah ditubuhkan pada tahun 1991 dan pada mulanya dikenali sebagai Pusat Sumber & Pendidikan Tinggi (PESDI) serta ditempatkan di Blok K, Maktab Koperasi Malaysia (MKM) Jalan Templer. Pusat ini menawarkan kursus jangka pendek dan jangka panjang seperti Sijil Pengurusan Koperasi, Diploma Pengurusan Koperasi, Diploma Profesional Pengauditan Koperasi dan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Dengan Kepujian (Bidang Tumpuan) Pengurusan Koperasi (MKM-UUM) yang merupakan usaha sama MKM dengan Universiti Utara Malaysia (UUM).

  Pusat ini kemudiannya telah ditukar nama kepada Pusat Antarabangsa & Pendidikan Tinggi pada tahun 2010 dan ditempatkan di Bangunan IEM, Jalan Selangor sehinggalah sekarang.

  Pada tahun 2014, pusat ini ditukar nama ke Pusat Pendidikan Tinggi. Seterusnya pada tahun 2016 pusat ini ditukar nama ke Pusat Pembangunan Komuniti (PPK).

  Senarai program latihan Pusat Pembangunan Komuniti tahun 2017, cara memohon dan borang permohonan boleh dimuat turun daripada portal MKM di menu Program > Kursus Jangka Pendek > Pusat.

  FUNGSI

  Sebelum ini PPK berperanan untuk mengendalikan program jangka masa panjang yang melibatkan pelajar lepasan SPM dan Diploma.

  Mulai tahun 2016 hala tuju dan fokus PPK adalah kepada pembangunan komuniti, belia, wanita dan qariah masjid.

  HUBUNGI KAMI

  Sebarang pertanyaan tuan/puan boleh hubungi maklumat seperti di bawah:

  Pusat Pembangunan Komuniti
  Maktab Koperasi Malaysia
  No. 21, Jalan Selangor
  Seksyen 6, 46050 Petaling Jaya
  No. Tel : 03-7952 4500
  No. Faks : 03-7955 0863
  Emel : ppk[@]mkm.edu.my

 • Pusat Pembangunan Komuniti