Pengenalan

Pusat Pembangunan Komuniti (PPK) telah ditubuhkan pada tahun 1991 dan pada mulanya dikenali sebagai Pusat Sumber & Pendidikan Tinggi (PESDI) serta ditempatkan di Blok K, Maktab Koperasi Malaysia (MKM) Jalan Templer.

Pusat ini kemudiannya telah ditukar nama kepada Pusat Antarabangsa & Pendidikan Tinggi pada tahun 2010 dan ditempatkan di Bangunan IEM, Jalan Selangor sehinggalah sekarang. Pada tahun 2014, pusat ini ditukar nama ke Pusat Pendidikan Tinggi. Seterusnya pada tahun 2016 pusat ini ditukar nama ke Pusat Pembangunan Komuniti (PPK).

Fungsi

Sebelum ini PPK berperanan untuk mengendalikan program jangka masa panjang yang melibatkan pelajar lepasan SPM dan Diploma. Mulai tahun 2016 hala tuju dan fokus PPK adalah kepada pembangunan komuniti, belia, wanita dan qariah masjid.

Program Latihan

Pusat ini menawarkan kursus jangka pendek dan jangka panjang seperti Sijil Pengurusan Koperasi, Diploma Pengurusan Koperasi, Diploma Profesional Pengauditan Koperasi dan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Dengan Kepujian (Bidang Tumpuan) Pengurusan Koperasi (MKM-UUM) yang merupakan usaha sama MKM dengan Universiti Utara Malaysia (UUM).

Senarai Program

Sebarang pertanyaan tuan/puan boleh hubungi maklumat seperti di bawah:

Pusat Pembangunan Komuniti
Maktab Koperasi Malaysia,
No. 21, Jalan Selangor,
Seksyen 6,
46050 Petaling Jaya,
Selangor.

No. Tel : 03-7952 4500
No. Faks : 03-7955 0863
Emel : ppk[at]mkm.edu.my

Carta Organisasi

pusat pembangunan komuniti

Facebook Rasmi

Facebook Rasmi Pusat Pembangunan Komuniti

Pendapat Anda

TN50 adalah inisiatif untuk membentuk Malaysia menjadi sebuah negara yang memenuhi aspirasi penduduknya, meliputi dari tahun 2020 sehingga 2050. TN50 merupakan inisiatif jangka panjang untuk membentuk aspirasi Malaysia daripada suara rakyat.
Sehubungan itu, tuan/puan dijemput memberi pendapat dalam borang yang disediakan. Sila klik PENDAPAT ANDA untuk melengkapkan maklumat berikut:

Pendapat Anda

Statistik - Prestasi Akademik Januari sehingga 31 Disember 2016